Elfstedentocht

Elfstedentocht: De Tocht der Tochten

De Elfstedentocht wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze schaatswedstrijden ter wereld. De tocht is echter ook erg moeilijk en wordt slechts zelden verreden. De laatste keer dat de wedstrijd werd verreden was in 1997.

De schaatsroute

De route van de Elfstedentocht is erg afwisselend en komt door 11 Friese stden. De schaatsers moeten zowel over vlakke stukken als over heuvelachtige stukken schaatsen. De route voert door een prachtig landschap. De schaatsers passeren meren, sloten, polders en weilanden.

Geschiedenis van de Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een eeuwenoude traditie. De eerste editie werd verreden in 1407. De tocht werd toen verreden als een wedstrijd tussen de steden van Friesland.

De tocht werd in de loop der jaren steeds vaker verreden. In de 19e eeuw werd de tocht zelfs jaarlijks verreden. In de 20e eeuw werd de tocht echter steeds minder vaak verreden. Dit kwam doordat het ijs niet meer zo vaak dik genoeg was.

De laatste keer dat de Tocht der Tochten werd geschaatst was in 1997. De tocht werd toen gewonnen door Henk Angenent.

De toekomst

Het is niet zeker of deze prestigieuze wedstrijd nog een keer zal worden verreden. Het ijs is niet meer zo vaak dik genoeg als vroeger. Er wordt echter wel onderzoek gedaan naar manieren om het parcour veiliger te maken.

Als de Elfstedentocht nog een keer zal worden verreden, zal het een grote gebeurtenis zijn. Miljoenen mensen zullen de tocht volgen op televisie.

Waar kan ik schaatsen

Op deze website vind je schaatsplekken waar je op natuurijs kunt schaatsen door heel Nederland.