Schaatsen slijpen

Hoe je je schaatsen moet slijpen

Schaatsen slijpen is een belangrijk onderdeel van het schaatsen. Het zorgt ervoor dat je schaatsen goed scherp zijn en dat je dus goed kunt glijden. Het is ook belangrijk om je schaatsen regelmatig te slijpen, zodat ze niet bot worden.

Wat heb je nodig?

Stap 1: Bereiding

Maak je schaatsen schoon met een schuursponsje. Zo verwijder je eventuele vuil of roest.

Stap 2: Slijpen met de grove steen

Begin met het slijpen met de grove steen. Deze steen zorgt ervoor dat je schaatsen een braam krijgen. Maak lange, diagonale halen over het hele ijzer. Druk niet te hard, anders slijp je te veel weg.

Stap 3: Slijpen met de fijne steen

Als de braam op je schaatsen is ontstaan, kun je beginnen met slijpen met de fijne steen. Deze steen zorgt ervoor dat je schaatsen scherp worden. Maak weer lange, diagonale halen over het hele ijzer. Druk iets harder dan bij de grove steen, maar niet te hard.

Stap 4: Afwerken

Als je klaar bent met slijpen, kun je je schaatsen afwerken met een waterbakje. Doe wat water in het bakje en laat je schaatsen er even in liggen. Dit zorgt ervoor dat de braam wordt weggespoeld en dat je schaatsen glad worden.

Tips voor het slijpen van je schaatsen

Wanneer moet je je schaatsen slijpen?

Hoe vaak je je schaatsen moet slijpen, hangt af van hoe vaak je schaatst. Als je veel schaatst, moet je je schaatsen vaker slijpen dan als je minder vaak schaatst.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je je schaatsen ongeveer elke 10 uur moet slijpen. Als je schaatsen bot worden, kun je dit herkennen aan het feit dat je minder goed kunt glijden.

Zelf of laten slijpen?

Je kunt je schaatsen zelf slijpen of laten slijpen door een professional. Het slijpen van je schaatsen is niet moeilijk, maar het vergt wel wat oefening. Als je nog niet zo ervaren bent, kun je het beste je schaatsen laten slijpen door een professional.

Als je je schaatsen zelf wilt slijpen, kun je bij veel sportwinkels slijpstenen kopen. Ook kun je online slijpstenen bestellen.

Waar kan ik schaatsen

Op deze website vind je schaatsplekken waar je op natuurijs kunt schaatsen door heel Nederland.