Elfstedentocht route

De Elfstedentocht in Friesland is een schaatsmarathon over een traject van ongeveer 200 kilometer door de provincie Friesland. De route voert langs elf Friese steden: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

De Elfstedentocht wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze schaatswedstrijden ter wereld. De tocht is echter ook erg moeilijk en wordt slechts zelden verreden. De laatste keer dat de Elfstedentocht werd verreden was in 1997.

Kaart van de Elfstedentocht

De route van de Elfstedentocht begint in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Vanuit Leeuwarden gaat de route naar Sneek, de tweede stad van Friesland. Vervolgens gaat de route naar IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. De route eindigt weer in Leeuwarden.

schaatsen natuurijs

Door het prachtige Friese landschap

De route van de Elfstedentocht voert door een prachtig landschap. De schaatsers passeren meren, sloten, polders en weilanden. De route is ook erg afwisselend. De schaatsers moeten zowel over vlakke stukken als over heuvelachtige stukken schaatsen.

Waar kan ik schaatsen

Op deze website vind je schaatsplekken waar je op natuurijs kunt schaatsen door heel Nederland.